fredag 5 augusti 2011

Sommarböcker

Kvällarna börjar bli lite mörkare och tanken kommer att också denna sommar någon gång ska ta slut. Flera tanker åker genom huvudet, men här på bloggen plockar vi bara ut boktanker som far genom huvudet. Den stora tanken är då förstås - Hur har boksommaren 2011 varit?

Jo, boksommaren har inte varit dum alls. Flera bra böcker, och enda missen var väl att upptäcka meddelande från biblioteket på mailen om att jag var försenad med flera böcker.
Murakamis 1Q84 första delen inledde sommaren och var en sån där riktigt, riktigt bra bok. 2011 har jag nu läst tre Murakami böcker och det är fascinerande hur man på något sätt hela tiden anar att där finns något stort ogreppbart i texten som inte riktigt låter sig fångas. Samtidigt är böckerna ju lättlästa, gripande och rörande historier. På ett plan till och med tydliga historier, men samtidigt känns det som att det handlar om viktiga, mystiska, ogreppbara saker. Andra delen finns ju redan på svenska, så planen är att skaffa den ganska snart och sjunka in i nästa 1Q84.
Dennis Lehane och En mörk välsignelse var också en bra bok. Lehane är aldrig dålig, och hans deckarduo Gennaro/McKenzie är favoriter i genrer. Lika bra eller lika nattsvart som Gone Baby Gone var det inte och lite funderar man på om det faktiskt blev alltför svart och mörkt för Lehane den gången att avsluta serien med.
Ajvide Lindqvist Hanteringen av de odöda var väl den minst bra i boktrion, men likväl läsvärd. Lite långtråkig ibland. Tyckte faktiskt mer om hans långnovell om de odöda i samlingen Pappersväggar.
Och nu fortsätter sommaren med Knausgård och Min kamp 2. En briljant inledning, men sedan dalar den något. Tror på att han snart kommer igen och lyfter likt första delen.
Glad sommar!